miercuri, 28 septembrie 2011

EXPERTIZĂ CONTABILĂ, DOCTRINĂ ŞI DEONTOLOGIE PROFESIONALĂ



  1. Raportul de expertiză judiciară întocmit de un expert contabil, membru la Corpului, trebuie să cuprindă: introducere, desfăţurare a lucrărilor şi concluzii.
  2. Din punct de vedere al competenţei profesionale, experul contabil este persoana care: a dobândit legal calitatea şi este competent să verifice legalitatea bilanţului şi a contului de profit şi pierdere.
  3. Care din următoarele interdicţii nu permit unei persoane să se prezinte la examenul de acces la profesia de expert contabil: interdicţia dreptului de gestiune şi de administrare a soc com.
  4. Expertul contabil şi auditorul financiar sunt: calităţi ale aceleiaşi profesii contabile care se disting, dpdv al sferei de cuprindere.
  1. Profesia contabilă şi auditul financiar se află în raport: de la întreg la parte.
  2. Principalele activităţi care compun profesia contabilă sunt: ţinerea contabilităţii şi elaborarea conturilor anuale (situaţii financiare); examinarea contabilităţii; auditul financiar; misiuni speciale; misiuni legale.
  3. Evaluările patrimoniale pot fi efectuate de: auditorii financiari şi experţii contabili.
  4. Absolventul unei facultăţi de conta cu 2 ani şi 11 luni nu poate să susţină examenul de acces.
  5. Un profesionist contabil cu studii superioare, angajat la o soc com, după terminarea stagiului obţine calit de expert contabil inactiv.
  6. Experţii contabili pot fi: activi şi inactivi.
  7. Potrivit Regulamentului de org şi funcţ a Corpului, deliberarea asupra tuturor problemelor priv profesia de expert contabil şi contabil autorizat este atribut al: Consiliului Superior.
  8. Stabilirea direcţiilor de bază şi luarea măsurilor necesare pentru asigurarea bunei exercitări a profesiei de expert contabil şi de contabil autorizat este un atribut al Conferinţei Naţionale.
  9. Consilierii unei filiale a Corpului sunt aleşi: prin vot secret, în adunarea generală, pe bază de liste de candidaţi stabilite în prealabil.
  10. Într-o adunare generală de dare de seamă şi alegeri, lista candidaţilor noi se referă la: 1/2 din numărul de consilieri, prevăzut în Regulament.
  11. Reînnoirea a jumătate din numărul consilierilor prevăzuţi în Regulament se face: din 2 în 2 ani.
  12. Mandatul unui consilier în Consiliul filialei sau în Consiliul Superior este de: 4 ani.
  13. În declaraţia de candidatură, un membru al Corpului poate opta: pentru membru al unui Consiuliu la Corpului, preşedinte al Consiliului Superior, sau al Consiliului filialei.
  14. În declaraţia de candidatură, un membru al Corpului poate opta: pentru un loc în Consiliul filialei sau în Consiliul Superior.
  15. Consiliul Superior este format din 24 experţi contabili – membri titulari şi 8 experţi contabili – membri supleanţi, numai dacă ponderea experţilor contabili în rap cu nr total al membrilor Corpului, la nivelul ţării, este de: 100%.
  16. Consiliul Superior este format din: 24 membri titulari şi 8 membri supleanţi.
  17. Stabilirea anuală a cotizaţiilor de membru al Corpului constituie un atribut al: Conferinţei Naţionale a Corpului.
  18. Codul etic elaborat de Corp este obligatoriu pentru toţi membrii? Da.
  19. Codul etic elaborat de Corp tb respectat de membrii Corpului în orice activitate prestată liber pe piaţa produselor şi serviciilor contabile.
  20. 5 profesionişti contabili, din care 2 experţi (care deţin 75% din acţ) pot înfiinţa o societate de expertiză? Nu.
  21. 5 profesionişti contabili, din care 3 experţi (50% din acţ) pot înfiinţa o soc de expertiză? Nu.
  22. Pt ca un profesionist contabil să poată ţine contabilitatea şi elabora bilanţul unei întrepr tb să îndeplinească următ cond: să fie angajat cu contract individ de muncă sau să aibă calit de expert contabil sau contabil autorizat.
  23. Potrivit legii contabilităţii, o pers angajată cu contract de muncă poate ţine contabilit soc com? Da.
  24. Faptul că într-o lucrare doi sau mai mulţi experţi contabili ajung la rezultate diferite constituie o abarere disciplinară? Nu, dacă au fost respectate normele profes emise de Corp.
  25. Relaţia contractuală între membrii Corpului şi clienţi se stab prin: contract scris de prestări de servicii.
  26. Persoanele alese care, cu ocaz exercit funcţiilor elective, se fac vinovate de orice act, cuvânt sau înscrisuri făcute cu ştiinţă în scopul împiedicării funcţionării normale a organismelor alese, comit: o încălcare a îndatoririlor faţă de profesie şi a oblig speciale din sarcina lor, fiind pasibili de sancţionările prevăz de Regulamentul de organiz şi funcţionare a Corpului.
  27. Orice act contrar dispoziţiilor Codului etic al Corpului, comis cu violarea jurământului prestat ca membru al Corpului, este: pasibil de sancţiunile disciplinare când actul respectiv nu este urmat de prejudicii sau de sancţiunile dreptului comun când acesta este urmat de prejudicii.
  28. Membrii Corpului au dreptul: să se grupeze pentru a constitui sindicate profesionale sau asociaţii profesionale care trebuie să respecte atribuţiile consiliilor Corpului şi ale organelor de pe lângă aceste consilii.
  29. Organizarea profesiei şi regulile privind conduita etică şi profesională se aplică în mod obligatoriu: profesioniştilor contabili, membri ai Corpului.
  30. În şedinţele organelor de conducere ale Corpului de la nivel central şi teritorial: deliberările au caracter strict secret iar hotărârile sunt făcute publice.
  31. Un expert contabil membru al Corpului poate primi titlul de „expert contabil de onoare” dacă are o activitate profesională ca expert contabil de cel puţin 30 de ani şi se bucură de prestigiu profesional şi moral.
  32. Declaraţiile de candidatură pt funcţ de preşedinte al Corpului se transmit prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
  33. Un membru de onoare al Corpului poate alege sau poate fi ales în organele de conducere ale Corpului? Nu.
  34. Pentru a alege şi a fi ales, un membru al Corpului tb printre alte condiţii să fie la zi cu plata obligaţiilor profesionale.
  35. Pentru a fi ales în organele de conducere ale Corpului trebuie să prezinte succint în „declaraţia de candidatură” obiectivele şi strategia pe care şi le propune, dacă va fi ales; dacă nu conţine aceste prevederi: persoana respectivă nu este înscrisă în listele cuprinzând candidaţii.
  36. Preşedintele Consiliului Superior şi preşedinţii filialelor, în exercitarea atribuţiilor prevăzute de Regulament emit: ordine, respectiv decizii.
  37. Birourile permanente ale Consiliului Superior şi consiliilor filialelor, în exercitarea atribuţiilor prevăzute de regulament emit: decizii.
  38. Veniturile Corpului NU se formează din subvenţii de la organismele guvernamentale şi neguvernamentale şi donaţii.
  39. Potrivit Regulamentului, actele, contractele şi convenţiile pentru exercitarea profesiei de către persoanele care nu au exerciţiul dreptului de a practica profesia sunt: nule.
  40. Absenţa nejustificată de la cursurile de pregătire şi perfecţionare reglementate de Corp: constituie abarere disciplinară.
  41. Din cine este format Biroul Permanent al Consiliului Superior al Corpului? Preşedinte şi 5 vicepreşedinţi.
  42. Contestaţiile făcute împotriva hotărârilor luate de Comisia Superioară de disciplină se rezolvă de Consiliul Superior care decide în 30 de zile.
  43. Comisia Superioară de Disciplină este formată din 5 membri titulari şi 5 membri supleanţi.
  44. Contestarea sancţiunilor hotărâte de Conferinţa Naţională se face la Secţia contencios administrativ al Curţii de apel, în termen de 30 de zile.
  45. Contestaţia la Comisia Superioară de Disciplină împotriva hotărârilor Comisiilor de disciplină ale filialelor se face în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii Comisiilor de disciplină a filialelor.
  46. Consiliul unei filiale a Corpului are, în funcţie de numărul de experţi contabili membri ai filialei: minim 4 membri titulari şi 2 membri supleanţi şi maxim 14 membri titulari şi 6 membri supleanţi.
  47. Ministerul Finanţelor Publice este sesizar ori de câte ori hotărârile Corpului contravin reglementărilor legale, de către repretentantul MFP pe lângă Consiliu Superior al Corpului.
  48. Consiliul Superior al Corpului este sesizat asupra deciziilor Comisiilor Superioade de Disciplină pe care le consideră nelegale, de către reprezentantul MFP pe lângă Consiliu Superior al Corpului.
  49. Jurământul scris se depune de către membrii Corpului la depunerea dosarului de înscriere ca membru al Corpului pentru obţinerea legitimaţiei de expert contabil sau contabil autorizat.
  50. Acţiunile sau părţile sociale ale soc com de expertiză contabilă tb să fie nominative.
  51. Un membru al Corpului poate fi acţionar la 2 sau mai multe soc de expertiză membre ale Corpului? Nu.
  52. O soc cu un consiliu de adm format din 3 membri din care 2 experţi care deţin câte 30 % din capitalul social, poate fi înregistrată? Da.
  53. Consiliul de adm al unei soc de expertiză este format din 3 membri din care unul expert contabil deţine 51% din capitalul social; poate fi înregistrată legal? Nu.
  54. Plângerea unui membru al Corpului împotriva unui alt membru al Corpului constituie o culpă dacă este formulată cu uşurinţă şi o abatere gravă dacă este calomnioasă.
  55. Fapta unui membru al Corpului solicitat de un client să execute o misiune de a cere în scris colegului anterior informaţiile necesare, constituie o obligaţie profesională.
  56. Orice participare voluntară a unui membru al Corpului la o fraudă fiscală atrate pe lângă sancţiunile fiscale şi penale prevăzute de lege şi sancţiunile disciplinare prevăzute de Regulament.
  57. Orice nou client şi orice lucrare nouă cerută de un client vechi, înaintea acceptării şi încheierii contractului, trebuie să facă obiectul unei evaluări a riscurilor unei verificări privind respectarea principiului independenţei profesiei şi unei aprecieri asupra competenţei şi posibilităţilor de executare a lucrărilor.
  58. O descărcare de responsabilitate semnată de client în favoarea unui profesionist contabil nu-l scuteşte pe acesta de acţiunile privind stabilirea răspunderii sale pentru încălcarea Regulamentului şi Codului.
  59. Membrii Corpului care se găsesc în imposibilitatea executării lucrărilor datorită neprimirii datelor şi informaţiilor necesare trebuie să rezilieze, motivat, contractul cu acest client.
  60. Documentele prin care se stabilesc relaţiile contractuale cu un client, prevăzute de lege, sunt contractul scris de prestări de servicii.
  61. Experţii contabili, membri ai Corpului, în exercitarea atribuţiilor lor profes, NU au dreptul să influenţeze activitatea de ad-trare şi conducere a soc-client.
  62. Care din următ fapte atrag după sine sancţiuni care pot merge până la radierea din Tablou? Condamnările de drept comun şi dezordinile din viaţa privată, susceptibile să aducă atingere demnităţii profesiei.
  63. Criteriul de referinţă în aprecierea calităţii lucrărilor unui membru al Corpului îl reprezintă: respectarea Normelor profesionale emise de Corp pt fiecare misiune sau categorie de lucrări.
  64. Un expert contabil are de executat o misiune de audit statutar şi, contatând anomalii în evaluarea activelor fixe, decide o evaluare economică şi fin a acestora. În acest caz, el va subcontracta lucrarea unor alţi experţi evaluatori.
  65. Formula ieşirilor din stoc prin metoda inventarului intermitent: Si + I – Sf = E.
  66. Principiul integrităţii în profesie cere expertului contabil să fie drept, cinstit şi sincer în executarea lucrărilor sale.
  67. Profesionistul contabil tb să se manifeste liber faţă de orice interes care ar putea fi avut în vedere ca fiind incompatibil cu integritatea şi obiectivitatea sa: principiul independenţei în profesie.
  68. Efectuarea lucrărilor în conformitate cu normele tehnice profesionale emise de Corp constituie un principiu fundamental de etică ce tb respectat de membrii Corpului.
  69. Implicarea profesion contabil în activit unui client, în calit de ad-tor sau membru al executivului acestuia, de angajat al clientului constituie ameninţări la adresa principiului fundamental al independenţei.
  70. Principiul fundamental al secretului profesional presupune respectarea caracterului confidenţial al informaţiilor şi nedivulgarea nici unei informaţii către terţi, în afară de cazul când a fost obţinută autorizarea clientului sau există o obligaţie legală sau profesională.
  71. Faţă de prevederile legislaţiei actuale privind activitatea de expert contabil şi de auditor financiar, este corect să se afirme că orice expert contabil poate fi auditor financiar.
  72. Profesia de expert contabil se exercită în cond stabilite de OG 65 / 1994 de către persoanele care au această calitat şi sunt membri CECCAR.
  73. Potrivit legii, expertul contabil NU poate executa pt pers fizice şi jurid lucrări privind acordarea de asistenţă pentru evaluarea şi privatizarea soc com.
  74. Ţinerea sau supravegherea contabilităţii, precum şi întocmirea sau verif şi certificarea bilanţului contabil pt întreprinderi constit servicii care pot fi executate de persoanele care au calitatea de expert contabil.
  75. Care din următoarele categ de servicii ale profesiei contabile nu necesită calit de expert contabil? Mandatul de cenzor la soc com.
  76. O soc de expertiză contabilă tb să îndepl următ condiţii: să aibă ca obiect de activitate exercitarea profesiei de expert contabil.
  77. Pentru ca o soc de expertiză să funcţ legal tb ca majoritatea acţionarilor şi asoc să fie experţi contabili.
  78. Într-o soc de expertiză contabilă, experţii contabili tb să deţină majoritatea acţiunilor sau părţilor sociale.
  79. Consiliul de ad-ţie al unei soc de expertiză contabilă tb ales în majoritate dintre asociaţii sau acţionarii experţi contabili.
  80. Acţiunile unei soc de expertiză contabilă tb să fie nominative.
  81. Activitatea de expertiză contabilă se poate exercita individual sau în soc de expertiză contabilă.
  82. O soc de expertiză contabilă poate îndeplini mandatul de cenzor la soc com? Da.
  83. Relaţiile experţilor contabili, ale contabililor autorizaţi şi ale soc de expertiză cu clienţii se stabilesc prin contract scris de prestări servicii.
  84. Răspunderea civilă a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi se garantează printr-o poliţă de asigurare sau subscrierea unei contribuţii la fondul de garanţii.
  85. Obligaţia calculării şi vărsării impozitului aferent onorariilor pentru experţi revine plătitorului, când acesta este o persoană juridică şi expertului contabil, când plătitorul este o persoană fizică.
  86. Pentru neplata la termenele stabilite a cotizaţiei anuale şi a celorlalte obligaţii băneşti, pe durata unui an calendaristic, se aplică suspendarea dreptului exercitării profesiei pe o durată de la 3 luni la un an.
  87. Pentru neplata cotizaţiei anuale şi a celorlalte obligaţii băneşti, aferente unui an calendaristic, se aplică interdicţia dreptului exercitării profesiei.
  88. Publicitatea făcută de un expert contabil, fără respectarea prevederilor Codului etic, se sancţionează cu interidcţia dreptului de exercitare a profesiei.
  89. Neplata la buget, în cuantumul şi termenele prevăzute de lege, a impozitelor cuvenite statului asupra onorariilor încasate se sacţionează cu interdicţia dreptului de exercitare a profesiei.
  90. Refuzul de a pune documentele privind activitatea profesională la dispoziţia organelor de control ale CECCAR se sancţionează cu interdicţia dreptului exercitării profesiei.
  91. Nerespectarea normelor privind apărarea şi păstrarea secretului profesional se sancţionează cu suspendarea dreptului exercitării profesiei pe o perioadă de la 3 luni la un an.
  92. Încălcarea normelor de lucru privind exercitarea profesiei emise de Corp se sancţionează cu interdicţia dreptului exercitării profesiei.
  93. Suspendarea dreptului de a exercita profesia se face pe o perioadă de 3 luni până la un an.
  94. Activitatea de expert contabil şi de contabil autorizat poate fi exercitată, potrivit legii numai de persoanele fizice şi juridice, membre ale CECCAR, înscrise în Tabloul Corpului.
  95. Cine asigură buna desfăşurare a activităţii experţilor contabili şi a contabililor autorizaţi? CECCAR.
100.CECCAR funcţionează ca un organism profesional, în baza unei legi.
101.Dpdv juridic, CECCAR este o persoană juridică de utilitate publică şi autonomă care funcţionează în baza unei legi.
102.Cine elaborează şi publică, potrivit Legii nr.42/1995, normele privind activitatea profesională şi conduita etică a experţilor contabili şi a contabililor autorizaţi? CECCAR.
103.Cine elaborează potrivit Legii nr.45/1995, ghidurile profesionale în domeniul financiar-contabil? CECCAR.
104.Tabloul Naţional al Corpului se publică anual, în Monitorul Oficial al României, pentru a asigura publicitatea.
105.Când depun jurământul experţii contabili şi contabilii autorizaţi? Când se întocmeşte dosarul de înscriere ca membru al Corpului.
106.Radierea din Tabloul Corpului se face pentru: neplata cotizaţiilor profesionale pe o perioadă de un an.
107.Radierea din Tabloul Corpului se face atunci când expertul contabil sau contabilul autorizat: nu depune, în termenul şi la nivelul prevăzut de lege, impozitul asupra onorariilor încasate de la persoane fizice.
108.Care sunt organele de conducere ale Corpului? Conferinţa Naţională, Consiliul Superior şi Biroul Permanent.
109.Care sunt organele de conducere ale filialelor Corpului? Adunarea generală, consiliul filialei şi biroul permanent al consiliului filialei.
110.Profesionistul contabil trebuie să fie drept, cinstit şi sincer în executarea lucrărilor sale. Este vorba despre principiul integrităţii.
111.Profesionistul contabil trebuie să nu cedeze unor prejudecăţi şi să aibă un comportament imparţial. Este vorba de principiul obiectivităţii.
112.Implicarea financiară directă sau indirectă în activităţile clientului reprezintă o încălcare a principiului independenţei.
113.Actele de comerţ sau slujbele care pot sfârşi printr-un conflict de interese sau care sunt, prin natura lor, incompatibile cu exercitarea liberă a profesiei, reprezintă o încălcare a principiului independenţei.
114.Potrivit Codului etic, pe emblema Corpului este înscrisă deviza: ştiinţă, independenţă, moralitate.
115.Potrivit legislaţiei actuale, o soc de expertiză contabilă NU poate fi cotată la bursă.
116.După destinaţia sa, expertiza contabilă poate fi judiciară şi extrajudiciară.
117.Expertiza contabilă judiciară este un mijloc de probă în justiţie.
118.Expertiza se deosebeşte de control prin aceea că include opinia expertului în legătură cu operaţiile expertizate.
119.Controlul financiar şi expertiza contabilă NU se exercită sau efectuează pe baza normelor scrise de Ministerul Finanţelor Publice.
120.Obiectivele care se dau spre rezolvare expertului contabil trebuie să fie stabilite la timp, pentru ca expertul să poată să se încadreze în termenele stabilite. RĂSPUNS INCORECT
121.În legătură cu constituirea şi funcţionarea soc com, expertiza poate avea ca obiective evaluarea aporturilor în natură.
122.În legătură cu constituirea şi funcţionarea soc com, expertiza poate avea ca obiective operaţiunile încheiate de fondatori în contul soc ce se constituie şi avantaje rezervate fondatorilor.  
123.În legătură cu constituirea şi funcţionarea soc com, expertiza NU poate avea ca obiective îndeplinirea condiţiilor legale de înfiinţare.
124.Expertul contabil tb să se abţină în situaţiile în care ar exista posibilitatea să nu fie obiectiv.
125.Expertul contabil trebuie să se recuze când şi-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă.
126.Verificarea la 31 martie N a realităţii unui stoc existent la 31 dec N-1 se face cu ajutorul formulei Si = Sf + E – I.
127.Cine aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului? Conferinţa Naţională a CECCAR.
128.Cine alege preşedintele Corpului? Conferinţa Naţională.
129.Cine alege preşedinţii filialelor CECCAR? Adunările generale ale filialei.
130.Regulamentul de organizare a concursului pentru accesul la profesia de e.c. şi c.a. se aprobă de Guvern.
131.Calitatea de expert contabil se obţine prin concurs de admitere, efectuând un stagiu de 3 ani şi susţinerea unui examen de aptitudini.
132.Experţii contabili nu pot să îşi exercite atribuţiile conferite de această calitate atunci când se află în situaţii de incompatibilitate sau de conflicte de interese.
133.Experţii contabili nu pot efectua lucrări pentru terţi, în situaţii în care există elemente care atestă starea de conflict de interese sau de incompatibilitate.
134.Onorariile de expert nu pot fi plătite sub forma avantajelor în natură, comisioanelor sau participaţiilor aparente şi oculte.
135.Competenţa profesională a expertului contabil se obţine prin concurs de admitere, efectuarea stagiului şi promovarea examenului de aptitudini.
136.Competenţa profesională a expertului contabil se menţine prin formarea profesională continuă, în cadrul unui program elaborat de CECCAR.
137.Expertiza contabilă poate avea ca obiect fapte, împrejurări sau situaţii ce apar în activitatea ec-fin şi gestionară a unei unităţi patrim, pentru a căror soluţionare este necesar să se apeleze la un expert contabil.
138.În expertiza contabilă extrajudiciară nu are loc o intervenţie judecătorească.
139.Ce raport există între profesia contabilă şi activitatea specializată de consultanţă fiscală? De la întreg la parte.
140.Ce raport există între profesia contabilă şi activitatea specializată de audit financiar? De la întreg la parte.
141.Ce formează totalitatea serviciilor profesionale care presupun cunoştinţe de contabilitate şi de cine pot fi acestea executate fără restricţii? Profesia contabilă; experţii contabili.
142.Adoptarea Codului etic IFAC drept cod naţional poate fi făcută numai de organismul profesional membru IFAC.
143.Adoptarea Codului etic IFAC drept cod naţional şi punerea lui în aplicare se face prin următoarele documente: Declaraţie de principiu şi Prefaţa aprobate prin hotărâre a forului de conducere al organismului membru IFAC.
144.De ce este necesar un Cod etic naţional al profesioniştilor contabili? Asigurarea protecţiei profesioniştilor contabili şi terţilor.
145.Care din următoarele formulări este corectă? Autoritatea lucrărilor executate de membrii Corpului este conferită de faptul că acestea sunt subordonate unor reguli clare şi precise de etică.
146.Profesia contabilă, spre deosebire de alte profesii, se caracterizează prin acceptarea existenţei unei îndatoriri vizavi de public.
147.Adoptarea de către fiecare profesionist contabil a unui program de control de calitate a serviciilor în raport cu normele Corpului constituie o cale de menţinere a competenţei profesionale.
148.Care sunt componentele fundamentale ale competenţei profesionale? Obţinerea şi menţinerea.
149.Principiul confidenţialităţii se referă la păstrarea secretului asupra informaţiilor ???
150.Just, neimplicat în conflictele de interese, imparţial şi fără prejudecăţi, sunt componente ale principiului obiectivităţii.
151.Un ansamblu de mijloace prin care auditorul demonstrează publicului că îşi poate efectua auditul într-o manieră obiectivă şi corectă se referă la principiul independenţei.
152.Laturile componente ale independenţei se referă la spirit (gândire) şi aparenţă.
153.Un control de calitate pus la punct constituie unul din mecanismele pentru asigurarea cerinţelor privind independenţa. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu