joi, 20 octombrie 2011

Modificari aduse dreptului de proprietate de catre noul Cod Civil

Noul Cod Civil aduce modificari si in cazul dreptului imobiliar. Se modifica astfel sensul imobilului asa cum era prevazut pana in prezent. Aceste modificari nu se aplica actelor incheiate inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari si nici in cazul altor fapte juridice care nu au fost finalizate la data intrarii in vigoare a Noului Cod Civil.

Conform art. 559 Cod Civil, dreptul de proprietate se extinde si asupra subsolului si a spatiului de deasupra terenului, aceasta prevedere fiind valabila in cazul drepturilor de servitute/superficie.

O alta modificare a noului cod se refera la imobilul in sens special care este definit la art.876 alin. (3) ca fiind una sau mai multe parcele alaturate apartinand aceluiasi proprietar, situate pe teritoriul unei unitati administrativ-teritoriale si avand un numar cadastral unic. In schimb, cum este si firesc, imobilul in sens general include in definitie terenuri, izvoare, cursuri de apa, plantatii prinse in radacini, constructii si tot ceea ce e incorporat/fixat in acestea cu caracter permanent.

De asemenea, dovada dreptului de proprietate se face prin extrasul de Carte Funciara (in cazul imobilelor inscrise in Cartea Funciara si numai dupa finalizarea lucrarilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala si deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cartilor funciare pentru imobilele respective). In ceea ce priveste acele imobile care nu sunt inscrise in Cartea Funciara, diferenta e reprezentata prin modul de dobandire al proprietatii (originar sau derivat).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu