joi, 6 iunie 2013

Ce inregistrari contabile facem in cazul TVA la incasare? TVA aferenta unei achizitii

Mai jos regasiti un exemplu de monografie contabila privind inregistrarea, intr-o societate comerciala care aplica sistemul TVA la incasare, TVA aferenta unei achizitii de la un furnizor cu TVA normala si daca TVA devine deductibila in momentul primirii facturii sau in momentul platii acesteia.

DE RETINUT!

Orice societate care aplica TVA la incasare sau efectueaza achizitii de la o societate care aplica TVA la incasare are obligatia de a amana deducerea TVA pana la momentul platii.

Potrivit art. 145 alin. (1^2) din Codul fiscal, dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare, conform prevederilor art. 134^2 alin (3) - (8), este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

Astfel, indiferent daca furnizorul aplica sau nu TVA la incasare, societatea care aplica acest sistem are obligatia de a amana deducerea TVA pana la momentul efectuarii platii.

Inregistrari contabile

La momentul achizitiei se inregistreaza:
%                     = 401
                           "Furnizori"
371
"Marfuri"
4428
"TVA neexigibila/
nedeductibila"

La momentul platii se inregistreaza:

401                     = 5121
"Furnizori"             "Conturi la banci in lei"

Si concomitent cu inregistrarea precedenta:

4426                    = 4428
"TVA deductibila" "TVA nedeductibila/
                                 neexigibila"


ATENTIE!

In cazul in care plata este fractionata, pentru determinarea taxei pe valoarea adaugata aferenta fiecarei sume platite se considera ca suma respectiva cuprinde si TVA aferenta, determinata prin aplicarea procedeului sumei marite.

Daca se achita 100 lei, TVA cuprinsa in aceasta suma se determina astfel:
100 x 24% x 100/124 = 19,35 (19 lei)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu