vineri, 21 octombrie 2011

Sistemul simplificat de contabilitate

In concordanta cu prevederile Legii contabilitatii, Ministerul Finantelor Publice a aprobat printr-un ordin sistemul simplificat de contabilitate care cuprinde reglementarile contabile simplificate si regulile privind aprobarea, semnarea si publicarea situatiilor financiare anuale simplificate.

Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2239/ 2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 522 din data de 25 iulie 2011.

Anexa cuprinzand Sistemul simplificat de contabilitate a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 522 bis din data de 25 iulie 2011.

Persoanele care pot opta pentru sistemul simplificat de contabilitate

Potrivit art. 5, alin. 11 din Legea contabilitatii nr. 82/ 1991 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice” (reamintim faptul ca alin. 11 – 14 ale art. 5 au fost introduse prin OUG nr. 37/2011).

Prin sistem simplificat de contabilitate se intelege un set de reguli de baza privind evaluarea, inregistrarea elementelor patrimoniale utilizand un plan de conturi simplificat si prezentarea acestora in situatiile financiare anuale ce cuprind bilant si cont de profit si pierdere simplificate, avand in vedere si prevederile comunitare in domeniu.

In Anexa, precum si in art. 5 din Ordin, se prevede in mod expres faptul ca persoanele care aplica sistemul simplificat de contabilitate vor intocmi situatii financiare anuale simplificate care vor cuprinde:

- bilant simplificat (cod 10);

- cont de profit si pierdere simplificat (cod 20).

Pentru verificarea incadrarii in criteriile prevazute anterior se au in vedere indicatorii determinati din situatiile financiare anuale, respectiv balanta de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.

Persoanele nou-infiintate pot opta in primul exercitiu financiar, fie pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, fie pentru aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009. Insa, daca in al doilea exercitiu financiar de raportare aceste persoane inceteaza sa indeplineasca criteriile de mai sus, acestea sunt obligate sa aplice Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009.

Astfel, potrivit Anexei la Ordin, reglementarile contabile simplificate se aplica:

a) societatilor comerciale (in nume colectiv, in comandita simpla, pe actiuni, in comandita simpla pe actiuni, cu raspundere limitata);

b) subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in Romania, care apartin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul in Romania si care aplica, de asemenea, reglementarile contabile simplificate;

c) subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul in Romania si care aplica, de asemenea, reglementarile contabile simplificate;

d) subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau cu domiciliul in strainatate.

Persoanele care NU pot opta pentru sistemul simplificat de contabilitate

Nu pot opta pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate:

a) persoanele juridice ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata;

b) persoanele juridice care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare a unei societati-mama cu sediul in Romania, care are obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate, conform prevederilor legale in vigoare;

c) societatile/companiile nationale, societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste;

d) persoanele juridice a caror activitate este reglementata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum si cele a caror activitate este reglementata de Banca Nationala a Romaniei;

e) subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin persoanelor juridice cu sediul in strainatate, precum si subunitatile din strainatate ale persoanelor juridice din Romania a caror activitate este reglementata si supravegheata de institutiile mentionate la punctul anterior.

Persoanele care indeplinesc cele doua criterii, dar nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, aplica Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu