luni, 19 noiembrie 2012

Determinarea impozitului pe profit - modificari Codul Fiscal

Va prezentam mai jos cele mai noi prevederi legale privind determinarea impozitului pe profit si recuperarea pierderilor fiscale inregistrate de cei care isi inceteaza existenta ca urmare a unei operatiuni de fuziune, divizare sau desprindere a unei parti din patrimoniu si de catre contribuabilii beneficiari.

Precizam ca noile prevederi au fost introduse prin Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial, nr. 621/2012 si prin Hotarârea Guvernului nr. 1.071/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial, nr. 753/2012.

1. De la 1 octombrie 2012, pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare, se poate recupera de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, asa cum este stipulat in proiectul de fuziune/divizare. Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care nu isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de desprindere a unei parti din patrimoniul acestora, transferat ca intreg, se recupereaza de acesti contribuabili si de cei care preiau partial patrimoniul societatii cedente, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele mentinute de persoana juridica cedenta.

Pierderile fiscale anuale care se pot recupera de contribuabilii nou-infiintati sunt cele din anii precedenti anului in care au loc operatiunile de fuziune, divizare sau desprindere a unei parti din patrimoniu, nerecuperate de contribuabilul cedent si transmise contribuabilului beneficiar. Aceste pierderi se recupereaza, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit care urmeaza datei la care aceste operatiuni produc efecte, pe perioada de recuperare ramasa din perioada initiala de 5 respectiv 7 ani, in ordinea in care au fost inregistrate de catre contribuabilul cedent.

Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilul cedent in perioada din anul curent cuprinsa intre 1 ianuarie si data la care operatiunea respectiva produce efecte, transmise contribuabilului beneficiar se recupereaza la fiecare termen de plata a impozitului pe profit care urmeaza datei la care operatiunea de fuziune, divizare sau desprindere a unei parti din patrimoniu produce efecte fiind luata in calcul de acesta, la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din anul respectiv, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti.

Pentru recuperarea pierderii fiscale transferate sau mentinute se efectueaza urmatoarele operatiuni:

a) Contribuabilul cedent:

- calculeaza pierderea fiscala pe perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si data la care operatiunea de desprindere a unei parti din patrimoniu produce efecte, pentru stabilirea partii de pierdere transmise contribuabilului beneficiar;

- evidentiaza separat partea de pierdere fiscala din anul curent si partea de pierdere din anii precedenti transferata/mentinuta, in registrul de evidenta fiscala;

- transmite contribuabilului beneficiar un inscris care sa cuprinda informatii referitoare la pierderile fiscale anuale transferate contribuabilului beneficiar, inregistrate in declaratiile deimpozit pe profit, inclusiv cea din anul in care are loc operatiunea de reorganizare, detaliate pe fiecare an fiscal in parte;

b) Contribuabilul beneficiar inregistreaza in registrul de evidenta fiscala, pierderile fiscale preluate pe baza inscrisului transmis de contribuabilul cedent, in care este evidentiata distinct si perioada de recuperare pentru fiecare pierdere fiscala transferata.

2. In cazul operatiunilor de fuziune, divizare, divizare partiala, transferurilor de active si schimburilor de actiuni in care sunt implicate societati din doua sau mai multe state membre, iar societatea beneficiara are un sediu permanent situat in România, in situatia in care societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se poate recupera de catre sediul permanent al societatii beneficiare situat in România.

3. In cazul transferului sediului social al unei societati europene sau a unei societati cooperative europene din România in alt stat membru, daca societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, pierderea inregistrata se va recupera de catre sediul permanent al societatii europene ori al societatii cooperative europene situat in România.

Societatea europeana (SE) este o societate care isi desfasoara activitatea la nivel european, constituita pe teritoriul Comunitatii in conditiile si in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 2.157/2001 privind statutul societatii europene.

Societatea cooperativa europeana (SCE) este o societate cu personalitate juridica care are ca obiect principal satisfacerea nevoilor si/sau dezvoltarea activitatilor economice si sociale ale membrilor sai, in special prin incheierea unor acorduri cu acestia, in vederea furnizarii de bunuri sau de servicii sau a executiei de lucrari in cadrul activitatii exercitate. Societatea cooperativa europeana (SCE) este constituita si functioneaza conform Regulamentului (CE) nr. 1.435/2003 privind statutul societatii cooperative europene.

4. La determinarea profitului impozabil veniturile si cheltuielile reprezentând dobânzile/ penalitatile/ daunele-interese contractuale anulate prin conventii incheiate intre partile contractante sunt venituri impozabile, respectiv cheltuieli deductibile, in anul fiscal in care se inregistreaza anularea acestora, daca aceste dobânzi/penalitati/daune-interese stabilite in cadrul contractelor economice initiale au reprezentat cheltuieli deductibile, respectiv venituri impozabile, pe masura inregistrarii lor.

5. Au fost incluse in categoria provizioanelor care pot fi deduse la calculul profitului impozabil si provizioanele tehnice constituite de persoanele juridice, administratori de fonduri de pensii facultative, respectiv administratori care furnizeaza pensii private in baza Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, respectiv a Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu