vineri, 28 decembrie 2012

Modificarea unor formulare fiscale

In Monitorul Oficial al României nr. 887/27.12.2012 a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.950/2012 prin care au fost aprobate modelul şi conţinutul formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, precum şi Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat.


Depunerea declaraţiilor

Prevederile actului normativ reglementează modelul şi conţinutul formularelor 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, cod 14.13.01.99/bs, 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit”, cod 14.13.01.04, 104 „Declaraţie privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor”, cod 14.13.01.01/dv, 120 „Decont privind accizele”, cod 14.13.01.03, 130 „Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă”, cod 14.13.01.05.

Formularele menţionate şi Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat se utilizează pentru declararea impozitelor şi taxelor datorate începând cu 1 ianuarie 2013.

Prin excepţie formularele menţionate se utilizează pentru obligaţiile datorate începând cu trimestrul IV 2012 în următoarele situaţii:

- pentru definitivarea impozitului pe profit anual datorat pentru anul 2012, din activităţile desfăşurate în asociere, de către persoanele juridice străine şi persoanele fizice nerezidente care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice române;

- pentru declararea redevenţelor rezultate din contractele de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă.



Organul fiscal competent

Formularele 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit”, 120 „Decont privind accizele” şi 130 „Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă” se depun la organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de către contribuabili.

Declaraţia privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor, formular 104 se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă este înregistrată fiscal asocierea. În situaţia în care asocierea nu are obligaţia să se înregistreze fiscal, declaraţia se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrată persoana desemnată pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale pentru fiecare asociat.



Modul de depunere

Declaraţiile se completează cu ajutorul programului de asistenţă care poate fi descărcat de pe website-urile:

- www.anaf.ro, categoria Declaraţii electronice/Decărcare declaraţii;

- www.finantevalcea.ro, secţiunea Utile/Declaraţii electronice/Descărcare declaraţii.

Formularele se depun la organul fiscal competent, în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat şi ştampilat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, conform prevederilor legale.



Important!

Formularul 104 „Declaraţie privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor” se depune, întotdeauna, însoţit de formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”.



Atenţie!

În cazul formularului 100, pentru declararea unei obligaţii de plată, pentru aceeaşi perioadă de raportare, nu se utilizează simultan mai multe metode de depunere a declaraţiilor fiscale.


Sursa: www.finantevalcea.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu