duminică, 7 aprilie 2013

Lege privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata

Va prezentam in cele ce urmeaza continutul legii nr 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 182 din 2 aprilie 2013 


Data aplicarii vineri, 5 aprilie 2013.

Prin acest act normativ se transpun in legislatia nationala prevederile Directivei 2011/7/CE privind combaterea intarzierii la plata in tranzactiile comerciale,

I. Termenele maximale de plata in relatia comercială între societăți comerciale cu capital privat (inclusiv PF, liber profesionisti ,intreprinderi individuale etc.)


1. RELATII COMERCIALE FARA CONTRACT

Dacă părțile nu au incheiat contract , sau în contract nu este prevăzut termenul de plată SE APLICA termenul legal de plata de 30 de zile calendaristice, calculat:

Ø de la data primirii facturii;

Ø de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta;

Ø de la data finalizarii procedurii de receptie (perioada de receptie poate dura cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor. Prin exceptie, partile pot stipula in contract un termen de receptie mai mare de 30 de zile sub rezerva ca aceasta clauza sa nu fie abuziva).

2. RELATII COMERCIALE PE BAZA DE CONTRACT

a) Dacă părtile au încheiat contract - termenul de plata contractual poate fi de maxim 60 de zile calendaristice dar legea precizeaza ca părțile pot mentiona in contract un termen de plata mai mare, dar care sa nu fie abuziv fata de creditor .

b) Legea permite și plata in tranșe deoarece ”partile pot conveni efectuarea platii in mod esalonat ”.

c) Se considera clauza abuzivă :”partile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii.

II. Termenele maximale de plata in relatia comercială între societăți comerciale și stat ( autoritatile contractante care achizitioneaza bunuri si servicii )


1. TERMENUL LEGAL DE PLATA .

Autorităţile contractante execută obligaţia de plată a sumelor de bani rezultând din contractele încheiate cu societățile , cel târziu la:

a) 30 de zile calendaristice de la data primirii facturii sau a oricărei altei cereri

echivalente de plată;

b) 30 de zile calendaristice de la data recepţiei bunurilor sau prestării

serviciilor, dacă data primirii facturii ori a unei cereri echivalente de plată este incertă sau anterioară recepţiei bunurilor sau prestării serviciilor;

c) 30 de zile calendaristice de la recepţie sau verificare, dacă prin lege sau

prin contract se stabileşte o procedură de recepţie ori de verificare pentru certificarea conformităţii mărfurilor sau serviciilor, iar autoritatea contractantă a primit factura ori cererea echivalentă de plată la data recepţiei sau verificării ori anterior acestei date.

d) termen legal de plata derogatoriu, de maxim 60 de zile calendaristice, de care beneficiaza doar institutiile publice din domeniul sanatatii si entitatile publice care furnizeaza servicii medicale de sanatate.

1. TERMENUL CONTRACTUAL DE PLATA .( achiziții cu contract ) :

1. Termenul de plată este tot de maxim 30 de zile.

2. partile pot un termen de plata de plata de maxim 60 de zile calendaristice, daca acesta este stabilit expres in contract si in documentatia achizitiei si este obiectiv justificat, tinand cont de natura sau caracteristicile specifice ale contractului, sub rezerva ca aceasta clauza sa nu fie abuziva- prevedere în mod exceptional,derogatoriu de la regula privind termenul de 30 zile.

III. Penalizarile de întarziere


Atat statul, cat si agentii economici din mediul privat datoreaza dobanzi penalizatoare, in cazul in care nu isi achita la timp bunurile sau serviciile achizionate.

Dobanda penalizatoare curge de la scadenta pana la momentul platii si se stabileşte astfel :

1) Relatii comerciale FARA CONTACT - la nivelul ratei dobânzii de referinţă BNR plus 8 puncte procentuale .

2) Relatii comerciale PE BAZA DE CONTRACT - dobanda penalizatoare stabilită în contact

IV. Despagubiri solicitate de creditori


1. Creditorul poate pretinde daune-interese pentru toate cheltuielile facute pentru
recuperarea creantei, in conditiile neexecutarii la timp a obligatiei de plata de catre debitor.

2.Din prima zi de intarziere la plata, creditorul are dreptul automat sa solicite debitorului o despagubire minima de 40 de euro (contravaloarea in lei), suma fiind suplimentara cheltuielilor aferente unei eventuale proceduri de executare silita.

3. Daca prin contract s-au stabilit alte dobanzi penalizatoare se aplica acestea .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu